Asbest in isolatie

Asbest werd voor 1993 veelvuldig toegepast om haar de hoge isolatiegraad en brandwerendheid en is om die reden veelvuldig terug te vinden in verschillende soorten isolatie. Denk bijvoorbeeld aan isolatie rondom leidingen en ventilatiekanalen. Hier is  dan vaak sprake van plaasterisolatie. Om de leidingen te isoleren werd er gebruik gemaakt van jute en plaaster rondom de buizen (de asbest zit in de het plaaster). Zo behoudt de leiding de warmte beter en trad er minder warmteverlies op. Leidingen met asbestisolatie er omheen herkent u aan de witte kleur. Meestal heeft de leiding een diameter van 15 tot 20 centimeter. Naast plaaster werd er ook gebruik gemaakt van asbestkoord als isolatie om leidingen en buizen.

Asbesthoudend materiaal (plaaster) werd veel gebruikt voor:

  • Verwarmingsbuizen in kelders en stookruimtes
  • Zolderisolatie
  • Cv-ketel en boiler leidingen (thermische isolatie)
  • Ventilatiekanalen
  • Waterleidingen en rioolbuizen
  • Dakisolatie aan de binnenzijde 

Asbestisolatie valt vaak onder de groep niet-hechtgebonden asbest. Dit houdt in dat de asbest vezels niet ‘opgesloten’ zitten en kunnen vrijkomen. Dit is gevaarlijk voor uw gezondheid. De asbest isolatie kan op termijn verweren, waardoor de vezels loslaten. Is de asbestisolatie nog in goede staat? Dan kunt u het eerst laten zitten, maar de asbest mag geen sporen van schimmels, vocht of zichtbare vezels hebben. Bent u er niet zeker van of de isolatie rondom uw buizen en leidingen asbest bevat? Dan kunt u dit laten onderzoeken. Als er wel sprake is van niet-hechtgebonden asbest rondom uw leidingen, dan bent u verplicht deze te laten verwijderen door een gespecialiseerd saneringsbedrijf. Brakke Asbestsanering BV is dan de ideale partner voor u. Met onze ervaring en deskundig personeel, kunnen wij veilig en snel uw asbest verwijderen en op een milieuvriendelijke manier afvoeren.

Ik heb asbest isolatie in mijn huis

Wanneer er sprake is van asbestvezels in de isolatie van buizen en leidingen, moet u deze verplicht laten verwijderen. Voor 2024 moet al het asbest in Nederland verwijderd en vernietigd zijn. Als particulier moet u zelf zorg dragen voor de verwijdering hiervan. De overheid verstrekt van tijd tot tijd subsidies voor het verwijderen van asbest. Lees meer over subsidies op de website van de Rijksoverheid.

Kosten verwijderen asbest isolatie

De kosten voor het verwijderen van asbest isolatie is afhankelijk van de hoeveelheid asbest, de soort asbest (risicoklassen asbest) en de locatie waar het asbest is gebruikt/toegepast. Brakke Asbestsanering BV geeft u graag advies op maat. Maak daarom een vrijblijvende afspraak met ons voor een inventarisatie op locatie. Wij kunnen voor u onderzoeken of er sprake is van niet-hechtgebonden asbest en kunnen u daarop een offerte op maken voor het saneren van uw asbest.

Vraag een offerte op maat aan